Zelené zdraví

Menu:

Bylinky pro podporu zdraví
Zázrak zeleného čaje
Kustovnice čínská
Bylinný čaj se zázvorem

 

Kustovnice čínská

Kustovnice pochází ze severozápadní Číny z provincie Gansu V Číně se traduje celá řada příběhů o život prodlužujících účincích kustovnice čínské (latinsky Lycium chinense). Červenooranžové bobule jsou označovány jako "ovoce radosti a dlouhověkosti" a tvrdí se, že pokud se užívají po celý rok ve formě čaje, přinášejí dokonalé zdraví. V Číně je kustovnice nepostradatelným doplňkem stravy a její užívání má velmi dlouhou tradici v čínské, korejské i japonské medicíně. Tato mimořádně zdravá pochoutka je plná vitamínů, minerálů, stopových prvků a je nejbohatším zdrojem karotenoidů v rostlinné říši.

Kustovnice jeúčinná  k posílení imunity, zlepšení zraku, zvýšení energie ledvin, zlepšení krvetvorby a krevního oběhu, při užívání můžeme také sledovat zlepšování hormonální rovnováhy, činnosti střev a trávení, jakož i výrazné zlepšení sexuální výkonnosti a potence

Francouzský paradox

Po celá léta se  vědci diví, že i přes stravu bohatou na tuky, Francouzi mají nižší výskyt srdečních chorob než Američané. Odpověď byla nalezena v červeném víně, které obsahuje resveratrol, polyfenol, který omezuje negativní účinky kouření a mastné stravy. V roce 1997 vědci z University of Kansas zjistili, že dvakrát tak silný jako resveratrol je EGCG, látka která je obsažena hlavně v zeleným čaji, což může vysvětlit, proč výskyt srdečních onemocnění u japonských mužů je poměrně nízký, i když přibližně sedmdesát pět procent z nich jsou kuřáci. Proč jiné druhy čajů nemají podobné vlastnosti? Zelený, oolong a černý čaj pocházejí z listů rostliny Camellia sinensis, čajovník čínský. Co odlišuje zelený čaj od sebe je způsob, jak se čajové lístky zpracovávají. Listy zeleného čaje jsou sterilizovány což zabraňuje EGCG oxidovat. Naopak, černé čaje a oolongy jsou z fermentovaných listů, což má za následek , že EGCG se přeměňují na jiné sloučeniny, které nejsou zdaleka tak účinné v prevenci a boji proti různým nemocem. Zelený čaj může pomoci i i lidem kteří se snaží shodit nějaká ta kila. V listopadu 1999, americký Journal of Clinical Nutrition zveřejnil výsledky studie z univerzity v Ženevě ve Švýcarsku. Výzkumníci zjistili, že muži, kteří dostali kombinaci kofeinu a extrakt ze zeleného čaje spálili více kalorií, než skupina která dostala pouze kofein nebo placebo. Zelený čaj může pomoci i prevenci před zubním kazem! Stejně jako jeho antibakteriální schopnosti mohou pomoci předejít otravě jídlem, můžou také zabít bakterii, která způsobuje zubní plak. Jeiné negativní vedlejší účinky z pití zeleného čaje je nespavost kvůli skutečnosti, že obsahuje kofein. Nicméně, zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva: v čaji je přibližně 8 až 15  mg. kofeinu ve 100g čaje, ve srovnání s více než 30 mg. ve 100g kávy.